نايب رئيس اتاق ايران معتقد است چهار رويکرد عمده در امر ساماندهي تعطيلات مطرح است و براساس آن اجرايي شدن اين طرح اقدامي مهم به شمار مي رود. پدرام سلطاني در گفت وگو با «دنياي اقتصاد» افزايش فرصت تعامل اقتصادي با جامعه جهاني را يکي از اين رويکردها عنوان مي کند و مي گويد: «لازم است تا جايي که مي توانيم زمان تعطيلات خود را با معيارهاي بين المللي و روزهاي تعطيل در جهان تطبيق دهيم تا در تعاملات اقتصادي که با آنها داريم، دچار مشکل نشويم.

 

نايب رئيس اتاق ايران معتقد است چهار رويکرد عمده در امر ساماندهي تعطيلات مطرح است و براساس آن اجرايي شدن اين طرح اقدامي مهم به شمار مي رود. پدرام سلطاني در گفت وگو با «دنياي اقتصاد» افزايش فرصت تعامل اقتصادي با جامعه جهاني را يکي از اين رويکردها عنوان مي کند و مي گويد: «لازم است تا جايي که مي توانيم زمان تعطيلات خود را با معيارهاي بين المللي و روزهاي تعطيل در جهان تطبيق دهيم تا در تعاملات اقتصادي که با آنها داريم، دچار مشکل نشويم. دستيابي به اين مهم، با افزايش تعطيلات آخر هفته از يک روز به دو روز و کاهش ساير تعطيلات غيرضرور مي تواند حاصل شود.» در حال حاضر روزهاي جمعه در ايران تعطيل است و از آنجا که روزهاي شنبه و يکشنبه نيز در اکثر کشورهاي ديگر تعطيل است، تعاملات اقتصادي ايران با آنها سه روز در هفته به حال تعليق درمي آيد.به گفته اين فعال بخش خصوصي افزايش بهره وري در اقتصاد کشور رويکرد ديگري در چنين طرحي است که به بهبود روند کار و جلوگيري از رکود در توليد خواهد انجاميد. سلطاني ادامه مي دهد: «از سوي ديگر سامان بخشيدن به تعطيلات مي تواند به ايجاد نشاط و محيطي مثبت در جامعه بينجامد؛ البته اين به اين معناست که بايد تعطيلات به گونه اي برنامه ريزي و ساماندهي شود که شهروندان بتوانند از آنها به نحو احسن بهره بگيرند.» سلطاني، رويکرد چهارم در ساماندهي تعطيلات را توجه به تاثير آن در رشد بخش هاي اقتصادي کشور به خصوص گردشگري مي داند.

    افزايش تعطيلات؛ يک روند جهاني
     بحث ساماندهي تعطيلات و افزايش تعطيلات آخر هفته در حالي در کشور مطرح مي شود که هافينگتن پست در تحليل روندهاي پيش رو در سال جديد ميلادي اعلام کرد مشکل کمبود تعطيلات در جهان حل خواهد شد. براساس اين تحليل کارکنان سراسر جهان در حال فهميدن اين واقعيت هستند که ارتباطي قوي بين رفاه و استفاده از تعطيلات وجود دارد. کارفرمايان باهوش و خوش فکر نيز با دانستن اين نکته که يک کارمند شاد، خلاق و سرزنده مي تواند باانگيزه تر و سودده تر از سايرين باشد، در حال سرمايه گذاري براي اوقات فراغت کارکنان خود هستند. شرکت هايي همچون اورنوت، گوگل، ويرجين گروپ و نتفليکس با ارائه پيشنهادهايي به کارکنانشان در اين راه پيشرو هستند. راهکارهاي آنان به اين شرح است؛ تعطيلات نامحدود با حقوق، پرداخت هزينه تعطيلات و حتي ممنوعيت اتصال به اينترنت در مدت تعطيلات. نکته جالب توجه اين است که اين شرکت ها دو مدل تعطيلات براي کارکنانشان در نظر گرفته اند: تعطيلات سخت و تعطيلات نرم. تعطيلات سخت به آن دسته از تعطيلاتي گفته مي شود که در آن روزها کسي نبايد مزاحم کارکنان به تعطيلات رفته شرکت شود. تعطيلات نرم هم آن روزهايي هستند که کارمندان ممکن است ارتباطاتي با دفتر کار خود داشته باشند؛ البته از روي يک نيمکت ساحلي در بالي.
    با اين همه اما گويا هنوز چنين روندهايي در ايران مشاهده نمي شود. نايب رئيس اتاق ايران درباره شکل گيري تعطيلات آخر هفته در دنيا نيز تصريح مي کند: «تعطيلات آخر هفته در جوامع صنعتي از يك روز شروع شد و سپس به 2 روز رسيد. انتظار مي رود در آينده اي نه چندان دور به 3 روز هم افزايش يابد.» به اعتقاد سلطاني، پيشرفت هاي علمي و تحولات اجتماعي و اقتصادي، بازنگري در تعريف و تعيين تعطيلات را ضروري کرده است. دولت هاي جوامع توسعه يافته نيز با توجه به اين ضروريات به تعطيلات دوره اي و منظم ملل خود افزوده و تعطيلات نامنظم و وقفه ساز را به حداقل رسانده اند. او ضمن تاکيد بر لزوم افزايش تعطيلات آخر هفته به دو روز در ايران مي افزايد: «روز دومي که به نظر من مي توان براي تعطيلات هفتگي درنظر گرفت، روز شنبه است؛ يعني جمعه و شنبه مي تواند روزهاي تعطيل ما در هفته باشد.» نايب رئيس اتاق ايران البته اين اتفاق را مستلزم اصلاح قانون کار و تعطيلات کنوني مي داند و مي گويد: «چنانچه بخواهيم به تعطيلات آخر هفته بيفزاييم بايد تعداد روزهاي مرخصي را کاهش دهيم. از سوي ديگر، بايد تعطيلات رسمي نيز به صورت کارشناسي کاهش يابد.»
    پيشنهادهايي براي تعطيلات
     سلطاني پيش از اين پيشنهاد کرده بود براي ساماندهي تعطيلات در کشور، تعطيلات عيد نوروز بايد مورد بازبيني قرار گيرد. براساس پيشنهاد او، تعطيلات رسمي عيد نوروز مي تواند از 28 اسفند تا 3 فروردين برقرار و همچنين 12فروردين از حالت تعطيل خارج و روز 13 فروردين به روز نيمه تعطيل بدل شود. او همچنين پيشنهاد کرده بود در كنار روزهاي تعطيل و غيرتعطيل بايد تعريفي به عنوان روزهاي نيمه تعطيل نيز داشته باشيم و اين روزها را نيز بر حسب نياز در تقويم بگنجانيم. براين اساس در روزهاي نيمه تعطيل مدارس و دانشگاه ها تعطيل خواهند بود و سازمان هاي دولتي يا بخش خصوصي (يكي از اين دو) نيز مي توانند تعطيل باشند. به پيشنهاد نايب رئيس اتاق ايران، همچنين مي توان از روزهاي تعطيلي بين هفته کاست يا آنها را به آخر هفته منتقل کرد.کارشناسان و فعالان کسب و کارهاي مختلف معتقدند يك روز تعطيل رسمي در ميان هفته آنقدر که راندمان کاري دستگاه هاي دولتي يا بنگاه هاي خصوصي را کاهش مي دهد، براي شهروندان و اوقات فراغت آنها مفيد نيست. پدرام سلطاني نيز يکي از اين افراد است که به باور او براي حل اين معضل مي توان چند تعطيلي مهم ملي يا مذهبي کشور را پايه قرار داد و آنها را از يك روز به 2تا 3 روز افزايش داد و در عوض بقيه تعطيلات رسمي را به روزهاي غيرتعطيل تغيير داد. به نظر مي رسد بحث ساماندهي تعطيلات بيش از آنکه از فقدان راه حل رنج ببرد، با نبود تصميم گيري شجاعانه مواجه است؛ به اين معنا که دولت و مجلس بايد يک بار براي هميشه با بررسي کارشناسانه و تصميمي جدي براي رفع معضل تعطيلات پراکنده و آخر هفته هاي بدون تعطيلات مفيد، اقدام کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *