پدرام سلطانی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران در گفت وگو با ایسنا ضمن ارزیابی دستورالعمل جدید بانک مرکزی در مورد ورود بانک ها، به خرید و فروش ارز، این اقدام بانک مرکزی را یک قدم به سوی تک نرخی شدن ارز برشمرد که راه را برای ورود سرمایه گذاری خارجی هموار می کند.

 

بانک مرکزی در دستورالعمل جدید خود مجوز ورود بانک ها به خرید و فروش ارز را صادر کرده است. براین اساس امکان فروش ارز به بانک ها یا سپرده کردن آن ایجاد شده است. همچنین صادرکنندگان می توانند بر طبق این دستور العمل ارز حاصل از صادرات خود را نزد بانک ها نگه دارند و به بانک ها بفروشند.

پدرام سلطانی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران در گفت وگو با ایسنا ضمن ارزیابی دستورالعمل جدید بانک مرکزی در مورد ورود بانک ها، به خرید و فروش ارز،  این اقدام بانک مرکزی را یک قدم به سوی تک نرخی شدن ارز برشمرد که راه را برای ورود سرمایه گذاری خارجی هموار می کند.

پدرام سلطانی گفت: اینکه بانک مرکزی نرخ آزاد ارز را به این شیوه به رسمیت شناخته است گام مثبتی در مسیر شفافیت است. در گذشته و پیش از شروع به کار دولت کنونی بانک مرکزی و دولت، نرخ آزاد را به رسمیت نمی شناختند و تلاش شان بر این بود که با گرفتن صراف ها و دلال های ارزی و امثال آن بتوانند نرخ ارز را کنترل کنند که کارهای بسیار غلطی بود و هیچ نتیجه ای هم نداشت به غیر از تشویش بیشتر در بازار ارز و حتی یکی از عوامل افزایش نرخ ارز بود. از این اتفاقات در دولت کنونی انجام نشد ولی بانک مرکزی به نرخ ارز آزاد کاری نداشت، اما این اقدام جدید یعنی بانک مرکزی نرخ ارز آزاد را به رسمیت و مجاز شمرده اند و خود این اتفاق به نظر می رسد پیام اعتمادی را به بازار ارز منعکس خواهد کرد.

عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران ادامه داد: موضوع دوم این است که به هر حال ارتباطات بانکی ما ولو محدودتر از آنچه انتظار داشتیم با دنیا برقرار شده است. صادرکنندگان ما که تا پیش از این به ندرت می توانستند ارزهای خود به داخل بیاورند مجبور بودند در آن طرف این ارزها را به صراف ها بفروشند و از این بابت هم خیلی مواقع به دلیل اینکه مجبور بودند ارزهای شان را ارزان تر یا خیلی فوری بفروشند و یا اینکه بعضی مواقع آن صراف ها قلابی از آب در می آمدند، متحمل خسارت می شدند و یا به واسطه تحریم هایی که وجود داشت از جمله تحریم های آمریکا که هنوز هم وجود دارد در مواقعی این پول ها بلوکه می شد.

سلطانی گفت: با اجرایی شدن این طرح صادرکنندگان می توانند ارزشان را به حساب های بانکی خودشان در داخل وارد کنند، تا زمانی که نیازی ندارند در حساب ها نگه دارند و هر زمانی هم که اراده کردند آن را به فروش برسانند و با قیمت رقابتی هم این کار را انجام دهند، پس این اقدام جدید کمکی به صادرکنندگان ما است. از سوی دیگر ارزهای زیادی که متعلق به صادرکنندگان است یا دارندگان ارز که ارزشان از سال های گذشته در بانک های خارجی مانده و عملا به جای آنکه به چرخه پولی و ارزی کشور تزریق شود آن طرف به بانک های دیگر کمک می کند، با این طرح این فرصتی به وجود می آید که بخشی از این ارزها به داخل منتقل شود و این امر موجب تقویت نظام بانکی کشور می شود.

سلطانی با اشاره به اینکه دستور العمل جدید بانک مرکزی گامی موثر در جهت ورود سرمایه گذار خارجی است، ادامه داد:  بر اساس قانون ورود ارز و ورود منبع آن به داخل، باید از طریق مجاری رسمی باشد تا قابل ثبت و ضبط کردن و قابل ردیابی باشد، طبیعی است که سرمایه گذار خارجی با توجه به اینکه نرخ واقعی ارز در ایران بالاتر از نرخ رسمی است حاضر نمی شود ارز را برای سرمایه گذاری به داخل ایران بیاورد و آن را به نرخ رسمی که بیش از ۱۰ – ۱۵ درصد پایین تر از نرخ ارز آزاد است تبدیل کند و باعث شود ۱۰ – ۱۵ درصد ارزش سرمایه گذاری اش از دست برود ولی این روش جدید می تواند راه را برای سرمایه گذاری خارجی باز کند و در پاسخ به آن گروهی که در تردید به برجام می گفتند سرمایه گذاری خارجی چه شد؟ باید گفت اصلا کانال بانکی برای سرمایه گذاری خارجی برقرار نبوده که سرمایه خارجی بیاید و تازه اکنون با این دستورالعمل این اتفاق در حال انجام است.

سلطانی ادامه داد: البته همان طور که صاحب نظران گفته اند این اقدام یک قدم به سمت تک نرخی کردن ارز است و موجب می شود از این به بعد بانک ها سبد ارزی داشته باشند و بر اساس سیاست های بانک مرکزی و روش هایی که خود بانک ها پیش می گیرند در ماه های آینده این دو نرخ همگرا شود و در نهایت به تفاوت جزیی برسد که معنایش همان تک نرخی شدن ارز است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *