به نظر می رسد در ماه های پیش رو تا رسیدن به توافق جامع، اتفاق قابل ملاحظه ای را در سطح بین الملل شاهد نباشیم. مسلما در این دوره تحریم جدیدی تصویب نشده و از سوی دیگر جهشی در میزان تبادلات اتفاق نخواهد افتاد، بنابراین شیب ملایمی که از ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم شاهد بودیم، ممکن است ادامه داشته باشد.
به نظر می رسد در ماه های پیش رو تا رسیدن به توافق جامع، اتفاق قابل ملاحظه ای را در سطح بین الملل شاهد نباشیم. مسلما در این دوره تحریم جدیدی تصویب نشده و از سوی دیگر جهشی در میزان تبادلات اتفاق نخواهد افتاد، بنابراین شیب ملایمی که از ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم شاهد بودیم، ممکن است ادامه داشته باشد.
به گزارش خبرنگار تابناک اقتصادی، در یک سال و نیم اخیر، شرایط کمی بهبود یافته است. دنیا به این درک رسیده که ایران خواهان صلح و توافق است و به این ترتیب اعتمادسازی در سطح روابط بین الملل شکل گرفت. شرایط به گونه ای پیش رفت که تمام کشورها به ویژه طرف های اروپایی خیز برداشته بودند تا با توافق دو طرف در آذر امسال همکاری های خود با ایران را از سر گیرند اما توافق جامع به جولای 2015 یا تیر 94 موکول شد و انتظارها طولانی تر.
حال در این هفت ماه باقیمانده تا دستیابی به یک توافق کلی چه بر سر تبادلات تجاری کشورمان خواهد آمد؟ آیا از این پس ورود مایحتاجمان با سهولت بیشتری انجام شده و صادارت تولیداتمان و عایدی کشور از این صادرات به سطح بالاتری صعود می کند یا تجارت خارجی نیز در سکوت و عدم تغییر این ماه ها را خواهد گذراند.
نظر دو فعال بازرگانی کشور در پاسخ به پرسش های تابناک اقتصادی را در ادامه می خوانید:
بازار جذاب هزار میلیارد دلاری ایران
* مسعود خوانساری ، رئیس کمیسیون حمل و نقل اتاق تهران
هنوز برای قضاوت کردن زود است. در طول زمان مذاکرات بسیاری از شرکت های اروپایی به ایران آمدند تا در صورت ایجاد یک توافق جامع برای عقد قرارداد همکاری با ایران فرصت را از دست ندهند و از سایر رقبا پیش باشند اما تمدید مهلت مذاکرات نهایتا همکاری دو طرف را در هاله ای از ابهام قرار داد.
به طور کلی پس از تشدید تحریم های یکجانبه غرب علیه ایران، مانع قانونی برای تبادلات به ویژه کالاهای غیرنفتی ایجاد نشد. آنچه کار را مشکل کرد افزایش هزینه مبادلات بود. سوئیفت بسته شد و نقل و انتقالات پول به درستی صورت نمی گرفت. از سوی دیگر خطوط کشتیرانی کشورها نمی توانستند به سادگی به ایران آمد وشد داشته باشند. به این ترتیب هزینه واردات و صادرات افزایش یافت و ورود تکنولوژی به کشور با مشکلات و موانع زیادی مواجه شد. پس از توافق اولیه در ژنو بلافاصله تحریم پتروشیمی ها لغو شد و متعاقب آن صادرات رو به افزایش نهاد. از سه یا چهار ماه پیش هم که خطوط لاینری حرکتشان را به سمت ایران آغاز کردند؛ هزینه های حمل و نقل تا حدی تعدیل شد.
البته از 10 تا 15 لاینر بزرگ که در گذشته به ایران آمد و شد داشتند، اکنون سه یا چهار لاینر به ایران می آیند اما با این حال حضور همین چهار لاینر نیز توانست تاثیر مثبتی در تعدیل هزینه ها داشته باشد. حرکت نخستین خط لاینری به ایران خرداد امسال صورت گرفت و پس از آن سه خط کشتیرانی دیگر نیز به این جرگه پیوستند
با توجه به وجود یک بازار 77 میلیون نفری و یک بازار یک هزار میلیارد دلاری برای سرمایه گذاری، شرکت های خارجی مترصد موقعیت مناسب برای حضور در این بازار هستند و به اندازه کافی این بازار جذابیت برای شرکت های اروپایی ایجاد می کند.
در یک سال گذشته نیز شرکت های زیادی از فرانسه و انگلیس اعلام آمادگی برای حضور در بازار ایران داشته اند. پس از توافق نیز مشاهده کردیم که بزرگ ترین هیات تجاری تاریخ فرانسه به ایران آمد تا با فراهم کردن زمینه های لازم، به محض لغو تحریم ها همکاری مجدد خود با ایران را استارت بزند و در این زمینه نیز تفاهم نامه هایی امضا شد.
کاهش تحریم های نانوشته
* پدرام سلطانی ، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران
پس از توافق ژنو در سال گذشته بخشی از تحریم های نانوشته کاهش یافت و پیش بینی می شود در هفت ماه آتی نیز این روند ادامه یابد.
در جریان این مذاکرات اراده طرفین برای رفع اختلافات آشکارتر شد و مشخص شد هر دو طرف به دنبال توافق هستند و نمی خواهند کار را ولو اینکه به نقطه نظر مشترک نهایی نرسند، متوقف کنند.
تمام این ها گواه از آن دارد که می توان به آینده خوشبین بود. در بخش حمل و نقل شاهد بودیم که بسیاری از شرکت های کشتیرانی ورود به ایران را متوقف کرده بودند. حتی کالاهایی که مشمول تحریم نبودند دچار مشکلات حمل و نقل شدند. لغو بیمه کشتی هایی که به آبهای ایران می آمدند، سبب شد حتی کالاهای غیرتحریمی ایران نیز در بنادر رسوب کند اما پس از توافق ژنو بخشی از این مشکلات مرتفع شد.
تبادلات محصولات پتروشیمی و خودرو نیز با لغو تحریم آن از سر گرفته شد. کاهش نگرانی از آینده سبب شد کشورها با اعزام هیات های تجاری از سرگیری روابط را برنامه ریزی کنند. همین طور اتفاقاتی که در منطقه افتاد، شرایط را برای ایران بهبود بخشید. به طور مثال بازار روسیه و عراق برای ورود ایران بیش از گذشته مهیا شد و همه این عوامل سبب شد شرایط بهتری برای ایران رقم بخورد. بر این اساس امید این وجود دارد که در هفت ماه آتی نیز بهبود وضعیت هرچند اندک را در روابط تجاری کشورمان شاهد باشیم.
بدون دیدگاه