The picture illustrates euro and United States 100-dollar banknotes bearing the portrait of US statesman, inventor and diplomat Benjamin Franklin next to Iran's rial banknotes, bearing a portrait of Iran's late founder of Islamic Republic Ayatollah Ruhollah Khomeini in Tehran on September 30, 2012. Iran's currency, the rial, dived to a new low of around 29,600 to the dollar in open trading, losing over 60 percent of its value since the end of last year according to exchange tracking websites as draconian Western economic sanctions take effect that has spurred already high inflation to even greater heights, with food costs soaring more than 50 percent. AFP PHOTO/ATTA KENARE (Photo credit should read ATTA KENARE/AFP/GettyImages)


3300 تومان قیمتی بوده که دولت برای لایحه بودجه 96 در نظر گرفته است. البته که به گفته فعالان اقتصادی این رقم خیلی مطلوب نیست و دلار هم باید به سمت تک‌نرخی شدن و واقعی شدن برود. اما گویا دولت یازدهم در سال آخر دوره‌اش قصد اجرایی کردن چنین سیاست پرریسکی را ندارد.

در حال حاضر قیمت دلار در بازار آزاد حدود 4 هزار تومان است. به‌این‌ترتیب اگر سال آینده قیمت دلار در بازار آزاد همین مقدار باشد، تقریباً فاصله 700 تومانی بین نرخ ارز در بازار آزاد و دولتی برقرار خواهد بود.

پدرام سلطانی، نایب‌رییس اتاق ایران در گفتگو با سایت خبری اتاق تهران درباره نرخ پیشنهادی دلار در بودجه 96 بیان کرد: رویکرد دولت در تعیین این نرخ را نمی‌دانم و البته هم اعلام‌نشده است. اما شاید بشود استنباط کرد که معادل نرخ تورم رشد کرده باشد و نسبت به آن نرخ ارزی که در بودجه سال 95 گذاشته‌شده بود تعدیل‌شده است. در بودجه 95، قیمت دلار 2998 تومان بود و احتمالاً این نرخ با افزایش تورم به این رقم پیشنهادی 3300 تومان رسیده است. به‌این‌ترتیب حدود 10 درصد افزایش داده‌شده است.

سلطانی ادامه داد: اما اگر تنها به این دلیل باشد، یک تصمیم‌گیری جامع نیست. به این دلیل که دولت قول داده بود که ارز را تک‌نرخی کند. در تک‌نرخی کردن آنچه مهم است همگرایی بین نرخ اعلامی توسط دولت و نرخ بازار آزاد است تا این ارقام باید به یکدیگر نزدیک شوند. اما حالا با این نرخ طبیعتاً این اتفاق نمی‌افتد.

سلطانی همچنین تأکید کرد: اعلام نرخ ارز در بودجه بیشتر یک سازوکار حسابداری است. برای اینکه درآمد دولت وابسته به فروش نفت و یک درآمد ارزی است و کشور دیگر به‌غیراز کشورهای نفتی این‌گونه نیستند. چون این درآمد ارزی است دولت باید برای حسابداری یک عددی را قرار دهد. اما این اعداد خواه یا ناخواه به بازار و اقتصاد سیگنال پخش می‌کند. بنابراین این قسمت از ماجرا طبیعتاً باعث می‌شود که عدم تناسب ایجاد شود و از کارکرد حسابداری خودش خارج شود.

سلطانی همچنین گفت: به‌هرحال به نظر می‌رسد که دولت از تصمیم خود برای تک‌نرخی کردن ارز عدول کرده است و به این بسنده کرده که تقریباً معادل مابه‌التفاوت تورم، نرخ ارز را تعدیل کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *