به گزارش روابط عمومی اتاق ایران، «پدرام سلطانی» نائب رئیس اتاق ایران با اشاره به اشتراکات زبانی، فرهنگی و دینی دو کشور اظهار داشت: ظرفیت های اقتصادی به کار گرفته شده توسط دو کشور، متناسب با مشترکات موجود نیست؛ در صورتی که دولت مردان و فعالان اقتصادی دو کشور بر توسعه مناسبات تجاری فی مابین تمایل دارند.

 

به گزارش روابط عمومی اتاق ایران، «پدرام سلطانی» نائب رئیس اتاق ایران با اشاره به اشتراکات زبانی، فرهنگی و دینی دو کشور اظهار داشت: ظرفیت های اقتصادی به کار گرفته شده توسط دو کشور، متناسب با مشترکات موجود نیست؛ در صورتی که دولت مردان و فعالان اقتصادی دو کشور بر توسعه مناسبات تجاری فی مابین تمایل دارند.

سلطانی، ضمن تبریک پیوستن کشور افغانستان به سازمان جهانی تجارت (WTO) گفت: هرگونه حرکت روبه جلو که اقتصاد کشور همسایه و دوست افغانستان را تقویت و صلح و آرامش را در منطقه برقرار کند؛ باعث خرسندی و خوشحالی ما است و این الحاق می تواند نقطه عطفی در توسعه همکاری های اقتصادی دو کشور باشد.
نائب رئیس اتاق ایران ادامه داد: فلسفه تشکیل سازمان تجارت جهانی پس از جنگ جهانی دوم نظریه اقتصاددان فرانسوی بود که اگر کالاها از مرزها عبور نکنند سربازها عبور خواهند کرد.
وی تصریح کرد: نگاه اقتصادی باید بر نگاه امنیتی غالب باشد. همانگونه که ناامنی ریشه در فقر، مشکلات مالی و اقتصادی و همچنین فقر آموزشی و فرهنگی مردم دارد، بنابراین لازم است توسعه روابط اقتصادی در اولویت و هدف قرار گیرد تا امنیت و صلح و آرامش در منطقه برقرار شود.
سلطانی افزود: به جای اینکه واردکننده مواد مخدر و ناامنی باشیم، امیدواریم شاهد واردات کالاهای مفید و مصرفی افغانستان به ایران باشیم. هر چند که همیشه نگاه ما به واردات محافظه کارانه بوده است ولی در مورد واردات ایران از افغنستان، نگاه مثبت و روبه رشدی را داریم.
نائب رئیس اتاق ایران تأکید کرد: با توجه به الحاق افغانستان به سازمان تجارت جهانی، الان زمان آن است که از انعقاد قرارداد ترجیحی بین دو کشور فراتر رویم و زمینه را برای امضای قرارداد تجارت آزاد بین ایران و افغانستان فراهم کنیم.
وی خواستار تسهیل صدور ویزا برای تجار و بازرگانان دو کشور توسط سفارت‌های مربوطه شد.
نصیر احمد نور سفیر افغانستان در تهران نیز اظهار داشت: ایران و افغانستان دو کشور هم ریشه، هم پیشه، هم کیش و هم زبان هستند که در امتداد همدیگر و مکمل یکدیگر به شمار می‌آیند. ظرفیت ها و فرصت های زیادی به ویژه در عرصه اقتصادی وجود دارد که باید از آن بهره برد.
«نصیر احمد نور» با بیان اینکه افغانستان در سال‌های اخیر حیات و زندگی نوینی را آغاز کرده است؛ گفت: دولت کنونی افغانستان با انگیزه جدیدی روی کار آمده است و همکاری های اقتصادی با دیگر کشورها خصوصا کشورهای همسایه از اولویت های این دولت است.
سفیر افغانستان در تهران ادامه داد: ایران در ردیف اول کشورهایی است که اکثر کالاهای آن در بازار افغانستان ارایه می‌شود و میدان رقابت برای فعالان بازرگانی ایران بالاست، چون نسبت به تجار دیگر کشورها، هزینه رفت و آمد، مترجم و دیگر هزینه های جانبی نزدیک به صفر است.
وی با اشاره به مشکلات و موانع بر سر راه توسعه تجارت دو کشور اعلام کرد: ابلاغیه های جدیدی برای تسهیل در امر صدور ویزا به سرکنسولگری های افغانستان صادر شده است که به زودی شاهد نتایج مثبت آن خواهیم بود و انشاءالله مشکلات صدور ویزا حل خواهد شد.
در ادامه این دیدار، «سید حسین سلیمی» نائب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران – افغانستان، با اشاره به برگزاری اجلاس اخیر اکو در آنکار و حضور فعال نمایندگان افغان در آن اجلاس اظهار داشت: با توجه به برگزاری نشست‌های مکرر، هنوز موفق به حل مشکلات تعرفه ای، ویزا، حمل ونقل و راه آهن بین دو کشور نشده ایم.
وی پیشنهاد کرد: بین کشورهای ده‌گانه عضو اکو ویزا مشترک، مانند ویزای شنگن اروپا صادر شود تا تجار و فعالان اقتصادی کشورهای عضو اکو بتوانند به سهولت به کشورهای یکدیگر رفت و آمد کنند. همچنین با مساعدت اتاق ایران و سفارت افغانستان در تهران، اتاق مشترک بازرگانی افغانستان – ایران در کابل برای توسعه روابط تجاری دو کشور تأسیس شود.
«بابک دین پرست» قائم مقام وزیر کشور در امور بین الملل نیز با بیان اهم اقدامات وزارت کشور در تدوین پیش نویس سند یادداشت تفاهم پنجمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و افغانستان گفت: در این پیش نویس برای اتخاذ تمهیدات لازم در راستای تسهیل فعالیت تجار، سرمایه گذاران و فعالان بخش خصوصی دو کشور پیشنهاداتی مطرح شده است تا شاهد نقش آفرینی بخش خصوصی در اجلاس پنجمین کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور ایران و افغانستان باشیم.
قائم مقام وزیر کشور در امور بین الملل افزود: در کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و افغانستان، تلاش می شود فرآیندی مشخص برای شتاب بخشیدن به تعاملات و همکاری های اقتصادی و فرهنگی دو کشور ایران و افغانستان ترسیم شود.
دین پرست بخشی از 55 بند مورد تأکید در سند پیش نویس پنجمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور را توسعه روابط اقتصادی، انعقاد قرارداد ترجیحی، افزای واردات و صادرات کالاهای مصرفی، افزایش تعداد گمرکات، افتتاح بازارچه مرزی، فعال ترشدن اتاق های مشترک دانست.
گفتنی است؛ نهایی شدن موافقت نامه معافیت از اخذ مالیات مضاعف، تشکیل کارگروه های مشترک، معرفی و برگزاری نشست های مشترک با استانداران 6 استان مرزی دو کشور از دیگر بندهای این سند است. همچنین رفع موانع بانکی، گسترش صنعت توریسم زیارتی و سلامت و اجرایی شدن پروژه حمل ونقل ریلی سه جانبه ایران – افغانستان – هند در این سند مورد تأکید قرار گرفته است.
قائم مقام وزیر کشور در امور بین الملل پیشنهاد کرد: زمینه حضور نمایندگان بخش خصوصی در کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور فراهم شود. همچنین برای رفع موانع و مشکلات موجود، کارگروه حل مشکلات تجار دو کشور تشکیل شود.
در ادامه این نشست، «ولی الله افخمی راد» رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، اظهار داشت: دولت فراهم شدن تسهیلات لازم برای توسعه روابط تجاری با افغانستان را با جدیت دنبال می کند و امیدواریم که در این فضای جدید موجبات توسعه مناسبات تجاری دو کشور فراهم شود.
افخمی راد با اشاره به حجم تجاری دو کشور در هشت ماهه گذشته بیان کرد: به رغم رکود و محدودیت‌ها موجود، نسبت به سال گذشته رشد دو درصدی داشته ایم و تراز مثبت مبادلات تجاری به نفع ایران است.
وی ادامه داد: امیدواریم واردات کالاهای تولید شده افغانستان افزایش و همچنین توان بخش صنعتی آن کشور ارتقاء یابد و شاهد رشد مطلوب و روز افزون کشور دوست و همسایه خود باشیم.
گفتنی است؛ در پایان این نشست ضمن ارائه گزارش هیأت مدیره، اعضای اتاق بازرگانی مشترک ایران و افغانستان «علی حمزه نژاد» را به عنوان بازرس اصلی و «قباد چوبدار» را به عنوان بازرس علی البدل اتاق مشترک انتخاب کردند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *