رويكردي كه در سال جاری در انجام مذاكرات ایران با گروه 1+5 به وجود آمد، راهكاری برای مدیریت وضعیت فعلی اقتصاد کشور است. آنچه كه هميشه مورد مطالبه بود اين بود كه از طريق تدابير درست ديپلماتيك جلو برويم و به اصل موضوع بپردازيم.
رويكردي كه در سال جاری در انجام مذاكرات ایران با گروه 1+5 به وجود آمد، راهكاری برای مدیریت وضعیت فعلی اقتصاد کشور است. آنچه كه هميشه مورد مطالبه بود اين بود كه از طريق تدابير درست ديپلماتيك جلو برويم و به اصل موضوع بپردازيم.
نشست استانبول از سوی دو طرف مثبت قلمداد شد و خوشبيني جدي نسبت به دور دوم مذاكرات در بغداد بوجود آورد. طرفين در این اثنا پیامهایی را در فضای رسانه ای منعکس می نمایند که اميدواري را تقویت می نماید. اگر اين راه به جلو برده شود موجب ميشود تحريمهاي نفتي ايران را معلق بكنند، تحريم بانك مركزي را كه اخيرا حادث شده است متوقف كنند و به عبارتي وارد فضايي شوند كه با روش قدم به قدم طرفين مسيري را که تا به حال به صورت منفي جلو آمده اند تغییر دهند. اما جریان تدبیر و هوشیاری از سوی ایران می بایست بیشتر و بهتر شود زیرا جریان مخالف این توافق بسیار فعال و جدی به میدان آمده است.
روند تحريمها تاکنون به نوعي بود كه شرايط را نامساعد كرده بود و این موضوع بی گمان در معادلات و در تصميمگيري مسوولان در مذاکرات استانبول موثر بوده است، ولي در مورد اينكه اين امر تنها عامل بوده است طبيعتا در تصمیماتی با این میزان اهمیت جوانب امر از همه طرف سنجیده می شود و هزينه- فايده تصمیم برایندی از همه موضوعات می بایست باشد. از سوی گروه 5+1 هم به نظر ميرسد كه نرمشي نسبت به گذشته حاصل شده است و به عبارتی دو طرف تصميم گرفتند كه رويكرد خود را تغيير دهند و مصادف شدن تغيير رويكرد دو طرف به حل موضوع بیش از پیش کمک می کند.
به نظر ميرسد كه درجهاي از توافق در نشست 3 خرداد اتفاق خواهد افتاد و قدم بعدی می تواند این باشد که طرفين نقشه راهي را براي حرکت به سوی توافق بیشتر ترسیم كنند. از این روی تغییرات به تدريج در اقتصاد خودش را نشان خواهد داد اما اولين تغيير اين است كه جو نگراني رخت برمی بندد. در نتیجه آن انتظارات هيجاني از بازار خارج ميشوند. هجوم به بازارهای با نقد شوندگی بالاتر مانند دلار و طلا ازکاهش می یابد و سرمايهگذاري دوباره گزینه جدی اقتصاد کشور خواهد شد.
طبيعي است كه اثرات واقعي تحریم گام به گام با رفع تحریمها اصلاح ميشود و اين جريان از زمان شروع اجرای نقشه راه، با فرض عدم توقف یا افتادن آن در چاله های سیاسی جدید، حداقل شش ماه زمان نياز دارد كه برگرديم به جايي كه حدود يكسالونيم پيش بوديم. یعنی جايي كه ميتوانستيم تجارت خارجی و نقل و انتقالات ارزي خود را تا حدي كه مورد نياز اقتصاد كشور باشد انجام دهیم و دچار بحرانها و تلاطمهاي ارزي ناشی از تحریم نباشیم.
البته هنوز تا رفع تحريمهاي يكجانبه آمريكا و اتحاديه اروپا راه درازتری در پیش داریم و لذا فضا برای فعالیت جدی شرکتها ی کشورهایی که از اردوگاه غرب فاصله بیشتری دارند بسیار مهیا تر خواهد بود و البته این امر می تواند با مدیریت درست فرصتی برای ما باشد که تنوع و تکثر در شرکای استراتژیک اقتصاد ایران را بوجود آوریم.
روی دیگر سکه یعنی چنانچه مذاكرات به نتیجه مورد رضایت طرفین منجر نشود دومينوي محدودسازي اقتصاد ايران را مجددا فعال ميكند و این بار روند با آهنگ سریعتری در مسیر نامطلوب حرکت خواهد کرد. این روی سکه به نفع هیچیک از بازیگران اصلی نیست اما چون برخی تماشاگران از آن بهره وافر خواهند برد ایران می بایست در هزینه- فایده تصمیم نقش کوتاه مدت و دراز مدت برندگان تحریم را هم به شمار آورد و وزن قابل توجهی هم به آن بدهد زیرا این تماشاگران مترصد این هستند که هریک در جایگاهی که برای خود طمع کرده اند به سرعت وارد میدان شوند و کفش از پای ما بکشند.
تردید نکنیم که رقابت واقعی ما در دائره کوچکتری از منطقه حول ایران قرار دارد و نه با آنانی که امروز رو به رویمان نشسته اند.
بدون دیدگاه