در روزهای اخیر بهدلیل کاهش دما و بارش برف که منجر به افزایش مصرف گاز شهروندان شد، شاهد قطعیهای موردی در ساعات پیک مصرف شهروندان هستیم.
در روزهای اخیر بهدلیل کاهش دما و بارش برف که منجر به افزایش مصرف گاز شهروندان شد، شاهد قطعیهای موردی در ساعات پیک مصرف شهروندان هستیم. در قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار این موضوع ذکرشده و قبلا هم بارها تاکید شده، قانونی وجود دارد که براساس آن گاز واحدهای تولیدی همیشه باید نسبت به گاز واحدهای خانگی مقدم باشد. به جهت اینکه تولید کشور با این موضوع لطمه میخورد لذا نسبت به آن تاکید میکنیم. اتفاقی که متاسفانه طی یکی، دو ماه گذشته مجددا رخ داد اینکه به جهت کمبود، گاز بعضی واحدهای تولیدی را در طول شبانهروز قطع یا محدود کردند و این در شرایطی رخ داده که اقتصاد کشور در رکود بهسر میبرد که بالارفتن هزینه تمامشده کالا و خدمات را در پی دارد و ضرر و زیان بنگاههای اقتصادی را بیشتر و تعدیل نیرو را محتملتر میکند بنابراین لزوم توجه بیشتر و جدیتر دولت محترم را در این زمینه میطلبد.
با توجه به اینکه کشورمان از ذخائر گازی به اندازه کافی بهرهمند است، مشکل طبعا در استخراج این ذخائر و تقویت شبکه گازرسانی است. تراز صادرات و واردات گاز ما منفی است. یعنی بهطورمتوسط سالانه میزان گازی که از کشور ترکمنستان وارد میکنیم، بیش از مقداری است که صادر میکنیم. طبیعتا این موضوع میتواند بهعنوان مشکل اصلی مطرح باشد. این درحالی است که اگر گاز به قیمت واقعی خود نزدیک شود درصورتی که در حوزه مصرف خانگی باشد، اثر تورمی گسترده نخواهد داشت و فقط در حوزه گاز صنایع است که میتواند سرزنجیره ایجاد تورم هزینه در اقتصاد باشد چراکه وقتی هزینه تولید بالا میرود، قیمت تمامشده افزایش پیدا میکند و نهایتا قیمت فروش به زنجیره افزایش تورم در کشور دامن میزند. اما اگر در حوزه مصرف نهایی، یعنی گاز شهری افزایش قیمت بهوجود آید، این اتفاق رخ نخواهد داد و اتفاقا اینکه مصرفمان را بهینه کنیم و مسائل و معضلات زیستمحیطیمان را خصوصا در شهرهای بزرگ کمتر کنیم و همینطور گاز بیشتر به بخش تولید تخصیص پیدا کند تا مصرف، کمک میکند. از سوی دیگر دولت طی هشت سال گذشته آنطور که باید توجه شایستهای نسبت به این موضوع نداشت. متاسفانه فازهای متعدد پارسجنوبی طی این مدت متوقف ماند و با تاخیرهای جدی مواجه شد و هنوز نیز به بهرهبرداری نرسیده است. از سوی دیگر تحریمها هم در توسعه فازهای پارسجنوبی اثر جدی داشته و صددرصد بهعنوان یک عامل موثر میتواند مطرح باشد. تحریمها در جذب سرمایهگذاری خارجی، فاینانسکردن پروژههایی که بهمنظور استخراج گاز از منابع پارسجنوبی داشتیم، نیز طبیعتا موثر بودهاند.
تمام مشکلات ذکرشده در این حوزه راهکاریی در دل خود دارد؛ همین که بتوانیم در تعامل دیپلماتیک موثر و مدبرانه، مشکلات مربوط به تحریم را حل کنیم، شرکتهای خارجی مجددا به جریان سرمایهگذاری، توسعه و فعالیت در حوزههای گازی و نفتی بازمیگردند. از طرف دیگر پرداختن به اجرای صحیح قانون هدفمندکردن یارانهها بهنحوی که رویکرد این قانون بیشتر حمایت از تولید و مدیریت مصرف باشد، بازهم به اینکه مصرف گاز را بهینه کنیم، کمک میکند. طبیعتا مدیریت مجرب و کارآمد هم در حوزه تولید و توزیع گاز میتواند جلوی بسیاری از مشکلات را با برنامه و پیشبینی زمانهای اوج مصرف کشور در چنین شرایطی بگیرد.
منبع: روزنامه آرمان
بدون دیدگاه