فعالان اقتصادی نبود اشتغال در مناطق مرز‌نشین، تعرفه‌های بالا برای کالاهای وارداتی و همچنین تعیین مناطق آزاد در شمال و جنوب کشور بدون توجه به تعریف ماموریت‌هایی برای آن مناطق را از عمده عوامل افزایش قاچاق در کشور می‌دانند.

 

فعالان اقتصادی نبود اشتغال در مناطق مرز‌نشین، تعرفه‌های بالا برای کالاهای وارداتی و همچنین تعیین مناطق آزاد در شمال و جنوب کشور بدون توجه به تعریف ماموریت‌هایی برای آن مناطق را از عمده عوامل افزایش قاچاق در کشور می‌دانند.

در همین راستا، پدرام سلطانی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران نیز معتقد است، راهکارهایی که تا به حال برای مبارزه با قاچاق اندیشیده شده، اکثریت قریب به اتفاق از جنس اقتصادی نبوده و به طریق پلیسی انجام گرفته است؛ به همین دلیل این راهکارها ناکام مانده‌اند. به گفته سلطانی، قاچاق، مشکلی اقتصادی و فرهنگی است؛ از این رو نحوه کنترل آن نیز باید اقتصادی و فرهنگی باشد. وی گفت: یکی از دلایل بالا بودن قاچاق در کشور، بالا بودن تعرفه‌ها برای برخی از کالاها است. به‌طور مثال در پوشاک، تعرفه بالایی داریم و از آنجا که این محصولات به راحتی قابل جابه‌جایی هستند، به‌صورت قاچاق وارد می‌شوند. از این رو عملا با افزایش تعرفه‌ها نمی‌توان از قاچاق پوشاک جلوگیری کرد. به گفته وی این موضوع در ارتباط با واردات سیگار، تلفن همراه و کالاهای سبک و کوچک نیز صدق می‌کند.

از این رو با وجود اینکه تعرفه بالا در واردات برخی کالاها به نفع تولید است، اما زمینه قاچاق را نیز فراهم می‌کند. سلطانی، موضوع دیگری را که در مورد قاچاق باید مورد توجه قرار داد بیکاری در مناطق مرزی کشور دانست. وی با اشاره به نادرست بودن الگوی توسعه در کشور و تمرکز توسعه در مرکز ایران گفت: از این رو با ایجاد اشتغال در مرزهای کشور، برای افرادی که عملا کارگران قاچاق کشور هستند، این انگیزه به‌وجود می‌آید که دست از قاچاق بردارند، از این رو عملا قاچاق برای قاچاقچیان حرفه‌ای نیز پرهزینه‌تر خواهد شد.

وی در ادامه گفت: از سر ناچاری و از آن جا که در ایجاد اشتغال در مرزها ناکام بوده‌ایم، تجارت پیله وری در مرزها رونق گرفته است؛ از این رو جمع کردن این‌گونه از تجارت‌های مرزی نیز تا حدی قاچاق را کنترل خواهد کرد. این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، تعریف مناطق آزاد در شمال و جنوب کشور بدون توجه به اینکه چه بخش‌هایی از کشور و برای چه نوع از فعالیت‌هایی قابلیت تبدیل شدن به مناطق آزاد را دارند، دلیل دیگر افزایش قاچاق در کشور دانست. از این رو به گفته وی، همه این مناطق آزاد ایستگاه ورود قاچاق به کشور شدند که این موضوع هم به جهت سیاست‌گذاری غلط در تعیین مناطق آزاد است و هم عدم توجه به ماموریت‌هایی که برای آن مناطق تعیین شده است.

سلطانی در ادامه گفت: بخش عمده‌ای از قاچاق صادراتی کشور متمرکز بر قاچاق سوخت است و این به‌دلیل تفاوت قابل توجهی است که قیمت انرژی در داخل و خارج کشور دارد، از این رو این موضوع انگیزه مبادرت به این نوع قاچاق را افزایش می‌دهد. در همین راستا سلطانی به حداقل رساندن این مابه‌التفاوت قیمت سوخت را یکی از راهکارهای اقتصادی مبارزه با قاچاق دانست. وی درخصوص قاچاق مواد مخدر گفت: مشخصا مبدا تولید این کالا در کشور همسایه افغانستان است و یکی از دلایل اصلیرواج قاچاق و تولید این کالا در افغانستان نیز نبود شغل کافی و وضعیت بد اقتصادی این کشور است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *