سه کرسی برای اتاق تهران، چهار کرسی برای اتاق شهرستانها. اتفاقی که هم تکنوکراتهای اتاق پایتخت از آن راضی بودند هم مردان بازرگان و بنگاهدار اتاقهای شهرستان به آن لبخند زدند، اما همه ماجرای انتخاباتی که صبح دیروز در ساختمان بازسازیشده اتاق ایران در خیابان طالقانی برگزار شد، این نبود.
سه کرسی برای اتاق تهران، چهار کرسی برای اتاق شهرستانها. اتفاقی که هم تکنوکراتهای اتاق پایتخت از آن راضی بودند هم مردان بازرگان و بنگاهدار اتاقهای شهرستان به آن لبخند زدند، اما همه ماجرای انتخاباتی که صبح دیروز در ساختمان بازسازیشده اتاق ایران در خیابان طالقانی برگزار شد، این نبود. اینبار برخلاف دورههای گذشته تمام هفت کرسی هیأترئیسه اتاق بازرگانی ایران به بخشخصوصی رسید و دولت سهمی از ترکیب هیأترئیسه پارلمان فعالان اقتصادی نبرد. توافق نانوشتهای که ظاهرا از مدتها قبل میان بخشخصوصی و دولت امضا شده بود و دیروز از آن رونمایی شد.
یک نامزد برای یک کرسی
انتخابات هیأترئیسه اتاق بازرگانی ایران هم بدون حاشیه و جنجال به سرانجام رسید. اتفاقی که چند هفته قبل در اتاق بازرگانی تهران نیز رقم خورده بود و اینبار چند صد متر آنطرفتر تکرار شد. مانند اتاق تهران ترکیب هیأترئیسه اتاق ایران نیز دستخوش تغییر و جابهجایی کاملی شد، اما برخلاف اتاق بازرگانی تهران که رئیس سابق جای خود را به رئیس جدید داد و او ترجیح داد در این دوره از هیأترئیسه به هیأت نمایندگان نزول مکان کند، در اتاق ایران دوره هشتم رئیس سابق جای خود را به نایبرئیس داد ولی در ترکیب هیأترئیسه باقی ماند. «محسن جلالپور» برای نقل مکان از «نایبرئیسی» به سمت «ریاست» اتاق بازرگانی ایران راهی سخت و طولانی پیشرو نداشت. نام او از مدتها قبل بهعنوان رئیس جدید بر سر زبانها میچرخید و جای شک و تردید نیز برای کسی باقی نمانده بود که اینبار یک «تاجر پسته» از کرمان برای ریاست به تهران میآید. رقبای او نیز بهخوبی حمایت بالای اتاقهای بازرگانی شهرستان را پشت سر او میدیدند، شاید به همین خاطر بود که تنها رقیب او در روز انتخابات خیلی زود کنار کشید و از ادامه رقابت انصراف داد. کمتر کسی تصور میکرد در این شرایط، «محسن مهرعلیزاده» پا به صحنه انتخابات ریاست اتاق بازرگانی ایران بگذارد، اما نام مرد مراغهای دنیای سیاست و اقتصاد در شب انتخابات بر سر زبانها افتاد، اگرچه کمتر کسی شانسی برای او در این رقابت قایل بود. برای محسن مهرعلیزاده که بار «سیاستمداری» او بر وزن «بنگاهداری»اش چربش دارد، مسلم بود پیروز این انتخابات نیست، اما او ظاهرا پرچم گروه متبوعش در اتاق بازرگانی را باید بالا نگه میداشت، ازاینرو، مهرعلیزاده که در ترکیب هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گروه اقلیت قرار دارد، تنها به این دلیل نامزد ریاست اتاق ایران شد که اعلام کند گروه «خواستاران تحول» باوجود شکست سنگین در انتخابات اخیر اتاق بازرگانی، همچنان زنده است و نفس میکشد و در اتفاقات بخشخصوصی سهیم است. با انصراف محسن مهرعلیزاده از نامزدی ریاست اتاق ایران، محسن جلالپور بدون رقیب ماند و درنهایت پس از رأیگیری از ٤٢٤ نفر از اعضای حاضر هیأت نمایندگان، او با ٣٥٤ رأی بهعنوان رئیس هشتمین دوره اتاق بازرگانی ایران انتخاب شد. براساس شمارش آرا، از تعداد ٤٢٤ نفر حاضر در انتخابات روز گذشته، ١٠ نفر رأی سفید دادند و ٥٩ رأی نیز باطله اعلام شد که به نظر میرسد این تعداد آرای باطله با انصراف محسن مهرعلیزاده بیارتباط نباشد و خطخوردگی در برگههای رأی، این مقدار از آرای فعالان اقتصادی را از شمارش نهایی آرا خارج کرده باشد.
رئیس جدید کیست؟
محسن جلالپور، متولد سال ١٣٤٢ در کرمان است. فرزند خانوادهای که بهگفته خود او، تا چهار پشت آن تاجر و بازرگان بودهاند. کسبوکار خانوادگی وی، باغداری پسته و تجارت آن است. آنطور که وی میگوید، پدر خانواده از فعالان بازار کرمان بوده و شهرت و اعتبار خاصی نیز داشته است. ورود محسن جلالپور به دنیای کسبوکار و تجارت به دهه ٦٠ خورشیدی بازمیگردد. دورانی که او به اتکای توانمندی خود و اعتبار پدر، راهی بازار کرمان میشود و خرید و فروش پسته را در پیش میگیرد. او خود میگوید در طول سه دهه اخیر بیش از ١٠٠ هزار تن پسته را به کشورهای مختلف صادر کرده و نزدیک به یک میلیارد دلار ارزآوری داشته است. جلالپور درحالحاضر ٤٠٠ هکتار باغ پسته را در کرمان و منطقه رفسنجان اداره میکند و مدعی است اولین صادرکننده مغز سبز پسته در جهان است. کسبوکار این تاجر کرمانی تنها به پسته خلاصه نمیشود و او درحالحاضر در صنعت نساجی، سیمان، تایر و نیز معدن مس، دستی بر آتش دارد و به گفته بسیاری از دوستان و اهالی کسبوکار او یکی از ثروتمندترین و در عین حال خیرین کشور است.
سنگینی وزن تهران در اتاق ایران
اما محسن جلالپور که در این انتخابات برنده اصلی بود، در دوره چهارساله پیشرو تنها نیست و در ترکیب هیأترئیسه اتاق بازرگانی ایران شش عضو دیگر او را همراهی میکنند. برخلاف انتخاب رئیس، تعیین نواب رئیس از پیچیدگی و رقابت شدیدی برخوردار بود بهطوریکه برای تصاحب چهار کرسی نایبرئیسی اتاق بازرگانی ایران، ١٢ نفر از اعضای اتاقهای سراسر کشور نامزد شدند. بهجز کرسی ریاست اتاق ایران که اهمیت بسزایی دارد، صندلیهای نایبرئیسی اول و دوم این ترکیب نیز جایگاه ویژهای در پارلمان فعالان اقتصادی ایران دارد. به همین خاطر نیز، در هفتههای گذشته جدال و مذاکره برای تعیین صاحبان این دو کرسی بسیارپررنگ و تا حدود زیادی نیز نفسگیر بود. بسیاری از صاحبان اتاقهای شهرستانها تلاش میکردند کرسی نایبرئیسی اول و دوم اتاق ایران نیز به اتاقهای شهرستان برسد و اصرار داشتند که دیگر کرسیها را باید برای مسئولان اتاق بازرگانی تهران خالی گذاشت. اما اتفاقی که روز گذشته افتاد، به گونه دیگری بود بهطوریکه نهتنها کرسی نایبرئیسی اول و دوم اتاق بازرگانی ایران به اتاق تهران رسید بلکه از مجموع چهار صندلی این بخش، سه کرسی از آنِ اتاق تهرانیها شد و به این ترتیب وزن اتاق بازرگانی تهران در ترکیب هیأترئیسه اتاق ایران سنگینی قابلملاحظهای پیدا کرد. بهاینترتیب پدرام سلطانی، عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران، با ٢٨٧ رأی، اعتماد نمایندگان اتاقهای سراسر کشور را برای نشستن بر کرسی نایبرئیسی اول اتاق ایران کسب کرد و او که در دوره قبل، نایبرئیس چهارم محسوب میشد، در این دوره خود را به کرسی ریاست اتاق ایران بسیارنزدیک کرد. مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز موفق شد با ٢٥٥ رأی بهعنوان نایبرئیس دوم انتخاب شود، درحالیکه محمدرضا انصاری دیگر عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران و مدیر باسابقه شرکت معتبر کیسون با ٢١٠ رأی دیگر کرسی نایبرئیسی بزرگترین تشکل بخش خصوصی را بهدست آورد و در نهایت غلامحسین شافعی که در دوره قبل رئیس اتاق ایران بود، کماکان در ترکیب هیأترئیسه این اتاق باقی ماند و جایگاه خود را به شکل دیگری حفظ کرد. پست خزانهداری اتاق بازرگانی ایران نیز به اتاقهای شهرستان رسید و حسین پیرموذن رئیس اتاق اردبیل این کرسی را بهدست آورد. سمت منشی هیأترئیسه اتاق بازرگانی ایران نیز با انتخاب فعالان اقتصادی به رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه رسید و کیوان کاشفی نیز با ٣٠٢ رأی برای این سمت انتخاب شد.
منبع:روزنامه شرق
بدون دیدگاه