سوئیفت عملا زبان مشترک ارتباط بین بانکهای سراسر جهان است که اگر راه این زبان مشترک بسته شود فعالیتها در نظام مالی بینالمللی با مشکلات و دشواریهای بسیار مواجه میشود.
سوئیفت عملا زبان مشترک ارتباط بین بانکهای سراسر جهان است که اگر راه این زبان مشترک بسته شود فعالیتها در نظام مالی بینالمللی با مشکلات و دشواریهای بسیار مواجه میشود. امری که سبب میشود ما برای نقل و انتقالات و مبادلات تجاری خود به روشهای قدیمی بازگردیم که آن روشها هم در اکثر کشورهای دنیا منسوخ شده است و هم اقدام از آن کانالها هزینههای مبادلات تجاری را افزایش میدهد.
ایجاد تحریمهای سوئیفت سبب شد که تعاملات بانکی ما به بانکهای درجه 3 و 4 در چند کشور خاص محدود شود. اکنون که در ادامه لغو تحریمها احتمال لغو تحریم سوئیفت هم مطرح شده است میتوان امیدوار بود که روابط ما با بانکهای اروپایی مجددا برقرار شود.
با اعمال تحریمها چه به واسطه قطع روابط با سوئیفت و چه به دلیل تحریم بانکهای ایرانی، بین 3 تا 9 درصد هزینه تجارت خارجی ما افزایش یافت. این رقم جدای از ریسکی است که مبادله تجاری از روشهای سنتی در این دوران به ما تحمیل کرده است.
هزینه تحریم نهادهای مالی تنها به این محدود نمیشود. ما به خصوص در حوزه صادرات نفت، مجبور شدیم وارد مبادلات نفتی با کشورهایی مانند هند یا چین شویم و به دلیل بسته بودن راه انتقال ارز، ماهها درآمدهای نفتی ما در بانکهای هندی و چینی بلوکه شد.
هر نوع کاهش ارزش پول در این کشورها بر داراییهای نفتی ما هم تاثیر گذاشت. تا جایی که تنها ظرف چند ماه گذشته به دنبال کاهش 16 درصدی ارزش روپیه، میلیاردها دلار روپیه نفتی ما در هند هم دچار کاهش ارزش شد. این تنها محدود به مبادلات نفتی است. در تمام مدت تحریمها در هر مبادله وارداتی و صادراتی 6 تا 7 درصد هزینه تجار ایرانی افزایش یافت.
میتوان گفت تنها به دلیل بسته بودن راههای انتقال ارز، سالانه 10 تا 15 میلیارد دلار هزینه نقل و انتقالات ارزی افزایش یافت. ما میتوانستیم در سال گذشته شاهد رشد دو رقمی تجارت خارجی باشیم؛ اما نه تنها هیچ رشدی نداشتیم بلکه مبادلات تجاری ما هم کاهش یافت. فضای پیش آمده فضای مثبتی است و باید دید لغو تحریمهای مالی و بانکی در چه بستهای و به چه صورتی رخ میدهد.
منبع: دنیای اقتصاد
بدون دیدگاه