برای خروج از رکود و توسعه تولید و صادرات، در کنار تعیین نرخ واقعی ارز، باید دیگر مشکلات اقتصاد کشور مانند شرایط نامناسب محیط کسب و کار را نیز برطرف کنیم.

 

 برای خروج از رکود و توسعه تولید و صادرات، در کنار تعیین نرخ واقعی ارز، باید دیگر مشکلات اقتصاد کشور مانند شرایط نامناسب محیط کسب و کار را نیز برطرف کنیم.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: تبعات ناشی از افزایش قیمت ارز، متناسب با نرخ تورم، به شیوه و شیب افزایش آن بستگی دارد به طوری که شیب افزایش نرخ ارز باید معتدل و ملایم باشد تا اثری که بر نرخ تورم دارد نیز ناچیز باشد.
پدرام سلطانی، در گفت‌وگو با صدای اقتصاد، افزود: در کنار شیب ملایم افزایش نرخ ارز، عوامل دیگری مانند انضباط مالی دولت، سیاست‌های پولی درست و سنجیده که به موازات افزایش نرخ ارز از افزایش حجم نقدینگی و پایه پولی کشور جلوگیری کند نیز اهمیت دارد.
وی ادامه داد: همین انضباط مالی و اجرای درست سیاست‌های پولی است که باعث می‌شود در بسیاری از اقتصادها، با تغییر چشمگیر نرخ ارز نیز تورم، افزایش چندانی را تجربه نکند، مانند ترکیه که با وجود افزایش بیش از 30 درصدی نرخ ارز در اقتصاد این کشور، نرخ تورم تنها 3 تا4 درصد افزایش پیدا کرده است.
وی با اشاره به جهش یکباره قیمت ارز در سال‌های 90 و 91 تبعات منفی آن را یادآور شد  و گفت: در این‌ سال‌ها با جهش دو تا سه برابری نرخ ارز مواجه بودیم اما همراه با آن هیچ اتفاق مثبتی در تولید و صادرات مشاهده نشد بلکه افزایش قیمت ارز با زمینه‌سازی برای کوچ سرمایه به سمت دلالی و واسطه‌گری، بیشترین ضربه را به تولید و سرمایه‌گذاری زد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: افزایش یکباره و جهش قیمت ارز به شدت تورم زاست و اثرات مخرب آن به پیامدهای مثبت رقابتی کردن قیمت ارز فرصت ظهور نمی‌دهد.
سلطانی با بیان اینکه افزایش نرخ ارز با شیب ملایم به توسعه صادرات کمک می‌کند، اظهار کرد: این مساله می‌تواند به افزایش تولید و سرمایه‌گذاری سیگنال مثبت بدهد و موجب افزایش اشتغال و در نتیجه بهبود درآمد و قدرت خرید خانوار شود.
وی با اشاره به نزدیک شدن به اجرای برجام و موعد لغو تحریم‌ها، تصریح کرد: این شرایط، نوعی نگرانی برای همه تولید کنندگان به وجود آورده است چرا که آنها در هراس هستند که با کاهش نرخ ارز، ایران بهشت واردات ‌شود.
سلطانی اظهار کرد: باید این نگرانی را از بازار و اقتصاد جمع کنیم. تولید کننده باید بداند که پس از برجام، نرخ ارز به صورت غیرواقعی افت نمی‌کند و زمینه برای تصاحب جایگاه تولید داخل به وسیله کالاهای وارداتی مهیا نمی‌شود.
وی تحلیل موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی مبنی بر لزوم افزایش نرخ ارز را که در چنین شرایطی تهیه شده و انتشار پیدا کرده است، مثبت تلقی کرد و گفت: البته برای خروج از رکود، توسعه تولید و صادرات، زمینه سازی برای دستیابی به نرخ‌ رشد اقتصادی بالا و ایجاد ارزش افزوده، در کنار تعیین نرخ واقعی ارز، باید به سمت رقابت پذیر کردن فضای اقتصاد کشور نیز گام برداریم و دیگر مشکلات اقتصاد کشور مانند شرایط نامناسب محیط کسب و کار را نیز برطرف کنیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *