انتشار پنج هزارمین شماره روزنامه جهان اقتصاد به عنوان پیر رسانه های اقتصادی کشور موجب شد تا به این بهانه با دکتر پدرام سلطانی نایب رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به عنوان جوان ترین عضو هیات رئیسه اتاق ایران هم سخن شویم، تا پس از گذشت بیش از 20 سال از فعالیت روزنامه های اقتصادی در کشور که مبداء آن تولد روزنامه جهان اقتصاد است، نقش و عملکرد رسانه های اقتصادی در اقتصاد کشور را بررسی کنیم.

 

انتشار پنج هزارمین شماره روزنامه جهان اقتصاد به عنوان پیر رسانه های اقتصادی کشور موجب شد تا به این بهانه با دکتر پدرام سلطانی نایب رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به عنوان جوان ترین عضو هیات رئیسه اتاق ایران هم سخن شویم، تا پس از گذشت بیش از 20 سال از فعالیت روزنامه های اقتصادی در کشور که مبداء آن تولد روزنامه جهان اقتصاد است، نقش و عملکرد رسانه های اقتصادی در اقتصاد کشور را بررسی کنیم.

دکتر پدرام سلطانی در مقدمه با تاکید بر اینکه اقتصاد یکی از وجوه زندگی روزمره شهروندان است و هر موضوعی که مردم به طور مداوم و مستمر با آن مواجه باشند، به ضروریات زندگی تبدیل می شود، اظهار داشت: مردم در خصوص موضوعات مهم و ضروری نیازمند به دست آوردن اطلاعات شفاف و به موقع هستند تا بتوانند به واسطه آن تصمیم گیری نمایند و این مهم یعنی تأمین اطلاعات از طریق رسانه ها امکان پذیر می شود.
وی ادامه داد: نقش مهم رسانه ها در تأمین اطلاعات موجب شده تا مطبوعاتی که تناوب زمانی انتشار آنها کوتاه تر است و در رأس آنها روزنامه ها در چند حوزه بیشتر مورد توجه قرار بگیرند که مهمترین آنها حوزه اقتصاد است و بعد از آن سیاست رتبه دوم را به خود اختصاص می دهد و مراتب بعدی به تناسب نوع زندگی وعلائق شخصی مخاطبین تعیین می شود، به صورتیکه ممکن است برای برخی موضوعات ورزشی جذاب باشد و برای دیگری مباحث فرهنگی و هنری جالب باشد، اما اولویت اقتصاد و پس از آن سیاست، عمومیت دارد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه اهمیت حوزه اقتصاد موجب شده تا شهروندان تحولات این حوزه را از طریق رسانه ها پی گیری کنند، تصریح کرد: آنچه مسلم است نیاز شهروندان به اخبار، تحلیل ها و اطلاعات اقتصادی متفاوت است، چنانکه برخی اخبار اقتصادی عمومیت دارد و همه شهروندان می توانند مخاطبین این اخبار باشند، اما گروه های خاص در جامعه نیازمند دستیابی به مطالب خاص و تخصصی تر در حوزه اقتصاد هستند.
وی گفت: تجار، صنعتگران، مدیران بنگاه های اقتصادی و مدیران و مسؤلان دولتی در جمع مخاطبین خاص اخبار اقتصادی قرار می گیرند و رسانه ها و در رأس آنها رسانه های اقتصادی باید در سیاستگذاری خود مشخص کنند که جامعه مخاطبین آنها کدام گروه هستند، چنانکه در حال حاضر به نظر می رسد که عمده روزنامه های اقتصادی صنعتگران و بازرگانان را به عنوان مخاطبین اصلی خود انتخاب کرده اند و برای جلب نظر این گروه از مخاطبین رقابت تنگاتنگی میان روزنامه های اقتصادی جریان دارد.
دکتر پدرام سلطانی با بیان اینکه در این میان روزنامه های اقتصادی از دیگر مخاطبین خود غافل شده اند، توضیح داد: فرصت ها و مجال هایی برای پوشش نیازهای دیگر مخاطبین عرصه اقتصاد وجود دارد که باید روزنامه های اقتصادی با بازنگری سیاست های خود مبتنی بر نظرسنجی، تغییر رویکرد داده و یا استراتژی جدیدی برای پوشش نیازهای دیگر فعالان اقتصادی در پیش گیرند.
وی در ادامه به شاخص اعتماد و وفاداری مخاطبین به رسانه ها پرداخت و در این باره گفت: در جریان فعالیت یک رسانه، میزان اعتماد و وفاداری خوانندگان اهمیت بالایی دارد که این مهم براساس استدلال عمومی مخاطبان از صحت و واقعیت اخبار، تحلیل ها و تیترهایی است که در آن رسانه منعکس می شود؛ چنانکه هرچه رسانه از انعکاس مطالب بدون برداشت شخصی فاصله بگرید، اعتماد مخاطبین خود را از دست خواهد داد.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران تاکید کرد: براین اساس در سال های گذشته برخی رسانه ها با کاهش مخاطب روبرو شده و در مقابل مخاطبین برخی افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه رسانه ها باید به این موضوع توجه داشته باشند که خبر و تحلیل آن نباید با یکدیگر تداخل نمایند، تصریح کرد: خواننده باید در روزنامه هر آنچه را که اتفاق افتاده بدون اعمال دیدگاه و نظر بخواند و زمانی که نیاز به تحلیل موضوع داشت، باید رسانه ها تحلیل موضوع از زوایایی مختلف را در اختیار وی قرار دهد.
سلطانی با تاکید مجدد براینکه رسانه ها نباید در انعکاس اخبار و تحلیل آنها اعمال نظر شخصی نمایند، اظهارداشت: این موضوع باید از سوی مدیران و مسؤلان روزنامه ها حفظ و حراست شود تا بتوانند در جامعه مخاطبین نفوذ کرده و مورد اعتماد قرار گیرند و برای روزنامه های اقتصادی شرایط بهتری فراهم است تا بدون اعمال نظر به انعکاس و انتشار مطالب بپردازند.
وی ادامه داد: برای پیشرفت در هر فعالیتی خصوصا ً روزنامه نگاری باید براساس معیارهایی که در علم روزنامه نگاری تعریف شده عملکرد رسانه محک زده شود تا میزان پیشرفت و نقاط ضعف و قوت مشخص شده و بر اساس آن برای ادامه فعالیت، برنامه ریزی شود.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به اینکه برای انجام کار حرفه ای باید از افراد حرفه ای استفاده شود، افزود: خبرنگاران یک روزنامه هرچه فرصت بیشتری برای افزایش دانش و کسب تجربه داشته باشند، روزنامه ای با کیفیت بهتر و حرفه ای تر منتشر خواهند کرد و نباید فراموش شود که در جامعه مطبوعات و مخاطبین برای کار حرفه ای ارزش بیشتری قائل هستند.
دکتر سلطانی با اشاره به اینکه نباید به گونه ای باشد که مسؤلیت هدایت جامعه در بخش اقتصاد برعهده رسانه ها قلمداد شود و یا اینکه به طور کلی نقش آنها نادیده گرفته شود، تصریح کرد: آنچه مسلم است اثرگذاری روزنامه ها بر جریانات اقتصادی متناسب با میزان مخاطبین آنها است، اما تحلیل های آنها ها به عنوان دیدگاه کارشناسی می تواند در اداره امور اقتصادی به مسؤلین کمک کند.
وی در پایان تاکید کرد: عملکرد رسانه های اقتصادی باید به گونه ای باشد که مطالب آنها از سوی خوانندگان اعم از مدیران دولتی و فعالان بخش خصوصی مورد تردید قرار نگیرد و میزان اعتماد به آنها افزایش یابد، چنانکه می توان انعکاس این موضوع را در میان فعالان بخش خصوصی به خوبی مشاهده کرد که مطالب منتشر شده در روزنامه های اقتصادی به موضوع بحث جلسات ایشان تبدیل شده و حتی بر اساس آن تصمیم گیری می کنند.

منبع: روزنامه جهان اقتصاد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *