نایب رئیس اتاق ایران خبر داد: توقف سفارش کالا از امارات موجب افزايش 6 درصدي قيمت دلار ظرف يک روز شد.
نایب رئیس اتاق ایران خبر داد: توقف سفارش کالا از امارات موجب افزايش 6 درصدي قيمت دلار ظرف يک روز شد.
دکتر پدرام سلطاني با اشاره به افزايش قيمت دلار، اظهار داشت: تصميمي که در خصوص توقف ثبت سفارش کالا از مبدا امارات گرفته شد، تصميم نادرست و حساب نشده اي بود.
وی این قبیل تصميمات را عامل وخامت بيشتر شرايط اقتصادي و وضعيت نرخ ارز دانست و افزود: اين تصميم شوکي را به بازار وارد کرد و موجب شد تا قيمت دلار در عرض يک روز 5 الي 6 درصد افزايش پيدا کند؛ ما کمتر اين قبيل اتفاقات را در چند سال گذشته شاهد بوديم.
سلطاني به تشديد تحريم هاي اقتصادي عليه ايران اشاره کرد و افزود: اين فشارها روي جريان نقل و انتقالات ارزي کشور به شدت تاثير مي گذارد و موجب اختلال در نقل و انتقالات ارزي ما مي شود.
وي ادامه داد: اين قبيل فشارها موجب مي شود، ارزي که امکان مبادله آن وجود داشته يا به عبارتي خارج از سيستم رسمي بانکي ايران در سيستم بين المللي قابل مبادله بوده است، به جهت آنکه ميزان آن در مقايسه با تقاضاي موجود براي ارز رو به کاهش است، افزايش پيدا کند.
سلطاني با بيان اينکه، تحريم هاي اقتصادي موجب تبديل چرخه ارزي کشور از يک چرخه به دو چرخه شده است، گفت: يک چرخه در سيستم بانکي داخلي در جريان است که بر آن قيمت هاي اعلامي توسط بانک مرکزي حاکم است و يک چرخه ارزهايي است که ناشي از تجارت خارجي يا تبادلات ارزي خارج از کشور است که آن چرخه، ارزي است که من آن را «جهان روا» عنوان مي کنم يعني امکان مبادله آن ارز با دنيا وجود دارد.
به گفته نایب رئیس اتاق ایران، امکان مبادله چرخه ارزي داخلی صرفا از طريق تعداد معدودي بانک با خارج از کشوروجود دارد که کماکان روابط کارگزاري خود را با بانک هاي ايراني حفظ نموده اند و بنابراين هر چه تحريم ها تشديد شود این امکان کاهش می یابد و نتیجتاٌ قيمت ارز جهان روا افزايش پيدا مي کند.
بانک مرکزي سياست هاي هوشمندانه تري اتخاذ کند
سلطاني عنوان کرد: انتظار مي رود که بانک مرکزي در اين شرايط سياست هاي هوشمندانه تري اتخاذ کند؛ هر چقدر بانک مرکزي نرخ ارز موجود در سيستم بانکي را تثبيت کند و پايين نگه دارد و به افزايش شکاف بين عرضه موجود در سيستم بانکي با قيمت ارز آزاد بي توجه باشد، از بابت قيمت تثبيت شده فساد و رانت ايجاد خواهد شد و شکاف و فاصله بين اين دو ارز هم بيشتر مي شود.
وي تصريح کرد: در اين شرايط از یک سو تقاضاي کاذب براي ارز نظام بانکي توسط کساني که مي توانند از روابط خود استفاده کنند، بوجود مي آيد و از سوی دیگر تقاضاي انتظاري و هيجاني براي ارز آزاد توسط مردمي که شاهد افزايش روزافزون قيمت ارز هستند.
ديپلماسي کشور فعالتر شود
اين فعال اقتصادي خاطرنشان کرد: بانک مرکزي مي بايست نسبت به نزديک کردن قيمت ارز رسمی به ارز آزاد اقدام کند و در اين راستا بايد تحرک سيستم بانکي ما براي افزايش و بهبود روابط کارگزاري با کشورهايي که تابع سياست هاي کشورهاي تحريم کننده نيستند نيز به شدت افزايش يابد.
وي بر تقويت ديپلماسي کشور تاکيد کرد و افزود: اين شرايط چشم انداز فعاليت اقتصادي را نگران کننده مي کند بنابراين ديپلماسي کشور ما در جريان مذاکرات بايد فعالتر شود.
سلطاني اظهار داشت: اگر بر همين منوال ارتباط ما با جهان پيش برود، قطعا اجماع جهاني هر روز عليه ما بيشتر مي شود و طبيعتا اجماع اثر خود را روي شاخصها و مولفه هاي اقتصادی ما بيشتر نشان مي دهد.
وي در واکنش به شائبه هاي موجود مبني بر افزايش دلار از بابت جبران کسري بودجه توسط دولت نيز گفت: اتفاقا اگر دولت مي خواست اين اقدام را براي جبران کسري بودجه انجام دهد، بايد قيمت ارز دولتي را افزايش ميداد در حاليکه اين کار را نکرده است.
افزايش نرخ دلار براي جبران کسري بودجه
دکتر سلطانی همچنین گفت: ارزي که در بازار آزاد به فروش مي رسد عموما ارزي نيست که توسط بانک مرکزي به فروش برسد، بلکه ارزي است که در دست فعالان تجارت خارجی است و بخش محدودي از آن نيز توسط بانک مرکزي در امارات و جاهاي ديگر ناشي از فروش نفت عرضه مي شده است.
منبع: خبرگزاری موج
بدون دیدگاه