دانشگاه های ما صرفاً به مراکز تولید بیکارانی تبدیل شده اند که فارغ التحصیلان سطح انتظارات بالایی از بازار کار دارند اما دارای سطح مهارت های پایینی هستند.
پدرام سلطانی نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به این سوال که چرا سرعت ایجاد شغل در بخش خصوصی کم شده است گفت: بخش خصوصی دیر به میدان فراخوانده شده که این موضوع سبب شده مسائل و مشکلات در این حوزه انباشته شود.
وی یادآور شد: در پایین ترین تخمین ها سهم دولت در تولید ناخالص ملی ما حدود 60 درصد است و این در حالی است که نزدیک به 84 درصد اشتغال کشور در بخش خصوصی وجود دارد و این موضوع نشان می دهد که اقتصاد دولتی چقدر بیکاری را در کشور گسترش می دهد.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان این که اگر به میزانی که اقتصاد دولتی وجود داشت به بخش خصوصی نیز توجه می شد امروز دیگر ما به دنبال طرح های ابتکاری برای حل مشکل بیکاری در کشور نبودیم تصریح کرد: مشکل بیکاری ناشی از این است که ما به واقعیت های پنهان در درون نرخ بیکاری توجه نمی کنیم و بیکاری ساختاری به مانند یک بمب ساعتی کار می کند که می تواند نرخ بیکاری را در سال های آینده افزایش دهد.
سلطانی اضافه کرد: بخش کشاورزی ما حدود 10 درصد تولید ناخالص داخلی را دارا است و تقریباً 20 درصد اشتغال ما در این بخش است البته این بخش از جمله بخش هایی است که در سال های آینده به واسطه بحران کم آبی باید شاهد افزایش بیکاری در این بخش باشیم.
نرخ مشارکت طی ده سال گذشته از 41 درصد به 37 درصد کاهش پیدا کرده است
وی با بیان این که متاسفانه توجه نمی شود که نرخ مشارکت طی ده سال گذشته از 41 درصد به 37 درصد کاهش پیدا کرده است گفت: دانشگاه های ما صرفاً به مراکز تولید بیکارانی تبدیل شده اند که فارغ التحصیان سطح انتظارات بالایی از بازار کار دارند اما دارای سطح مهارت های پایینی هستند.
نیازمند نیازسنجی در بازار کار هستیم
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به این که متاسفانه نیازسنجی در بازار کار کشور صورت نمی گیرد گفت: در عین حال که نرخ بیکاری در کشور ما بالا است بخش خصوصی برای نیروی مهارت مند مشتاق است و ما به زحمت می توانیم نیروی مهارتمند پیدا کنیم و این نشان می دهد که ساز و کار تربیت نیروی کار در کشور ما ساز و کار ناکارآمدی است.
سلطانی ادامه داد: ما دانشگاه ها را به شدت گسترش دادیم و به جایی رساندیم که حتی در برخی رشته ها اصلاً متقاضی وجود ندارد در حالی که در مراکز فنی و حرفه ای می توانستیم سرمایه گذاری بهتری انجام دهیم و می توانستیم بر اساس نیازسنجی بازار کار حرکت کنیم و طبیعتاً مهارت های لازم را در نیروی کار خود به وجود آوریم.
وی اضافه کرد: اگر به کاهش نرخ مشارکت در استان های کشور توجه شود متوجه خواهیم که در استان های مرزی و محروم ما پایین ترین نرخ مشارکت را داریم که اگر بخواهیم این موضوع را تحلیل کنیم متوجه می شویم که با سیاست هایی مثل توزیع یارانه نقدی و ایجاد شغل های کاذب عملاً یک بیکاری پنهان و انباشته را در این بخش ها به وجود آورده ایم به طوری که نرخ مشارکت ما در این بخش ها مرتب کاهش پیدا می کند و ما به روند اشتغال زایی در صنایع مختلف دنیا توجه نکردیم.
بدون دیدگاه