با روي کار آمدن دولت جديد زمزمه‌ها و خبرهايي از دعوت از مهاجران و ايرانيان خارج از کشور براي بازگشت شنيده مي‌شود. ايران با آنکه خود اولين رتبه در مهاجرپذيري را در جهان دارد،

 

بازگشت مهاجران

با روي کار آمدن دولت جديد زمزمه‌ها و خبرهايي از دعوت از مهاجران و ايرانيان خارج از کشور براي بازگشت شنيده مي‌شود. ايران با آنکه خود اولين رتبه در مهاجرپذيري را در جهان دارد، با پديده مهاجرت و خروج سرمايه انساني از کشور سال‌هاست که دست به گريبان است. بازگشت جمعيت کثير ايرانيان خارج از کشور چه تبعاتي به دنبال خواهد داشت؟

بازگشت سرمايه انساني و اقتصادي

به گمان من چنين رويکردي نشان از هوشمندي و درک مترقي از مفهوم سرمايه و توجه به مقوله توسعه اقتصادي دارد. مهم‌ترين سرمايه کشورهاي توسعه‌يافته، سرمايه انساني و توسعه کشور بر مبناي استفاده از ظرفيت‌هاي شهروندان است. متاسفانه بعد از انقلاب اسلامي، کشور ما با موج مهاجرت‌هاي وسيع، سرمايه انساني متخصص خود را از دست داده و مي‌دهد. بازگشت اين افراد در واقع بازگشت ارزشمندترين سرمايه ملي به کشور است.
علاوه بر اين با خروج هر فرد متخصص علاوه بر از دست رفتن سرمايه انساني و سرمايه مالي شخص مهاجر، کشور مبلغ گزافي را براي خروج اين افراد هزينه مي‌کند. اين نکته را هم نبايد از ياد برد که کشور با خروج افراد متخصص و تحصيلکرده، تمامي هزينه‌هايي که براي تحصيل و آموزش اين افراد صرف کرده است را بي آنکه مابه‌ازايي داشته باشد در اختيار کشورهاي ديگر قرار مي‌دهد. با برگشت اين افراد تمامي اين سرمايه به کشور بازمي گردد و علاوه بر اين افراد تجربه کار و تحصيل در کشورهاي ديگر را هم به دست آورده‌اند که مسلما ارزشمند است.
من از چنين سياستي استقبال مي‌کنم و اميدوارم مسوولان به شعار دادن بسنده نکنند و به بسترسازي و تعديل سياست‌ها و نگاه‌هاي چالش برانگيز و مشکل‌ساز توجه ويژه داشته باشند.

منبع: روزنامه اعتماد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *