پدرام سلطانی، نایبرییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران با تاکید بر اینکه ایران پیش از امضای تفاهمنامه نیز از قدرت چانهزنی بالایی در زمینه صادرات گاز به ترکیه برخوردار بود
پدرام سلطانی، نایبرییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران با تاکید بر اینکه ایران پیش از امضای تفاهمنامه نیز از قدرت چانهزنی بالایی در زمینه صادرات گاز به ترکیه برخوردار بود، در گفتوگو با صمت گفت: گاز فرآوردهای است که باید از طریق خط لوله به مقصد که ترکیه است، منتقل شود و با توجه به بحرانی که میان روسیه و اوکراین وجود دارد، صرفنظر از گاز ایران و جایگزینی آن با گاز روسیه، امر معقولی به نظر نمیرسد. از طرفی طول مدت قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه، بلندمدت بوده و همچنین شکایات ترکیه به لاهه ره بهجایی نبرده، از اینرو به نظر میرسد که قدرت چانهزنی ایران نسبت به گذشته تغییر چندانی نکرده است.
وی افزود: تاثیری که لغو تحریمها میتواند در پی داشته باشد، این است که با توسعه روابط بینالملل ایران، توانایی ایران برای صادرات گاز به نقاط مختلف و بیشتر از جهان، افزایش مییابد بنابراین ترکیه با جدیت بیشتری با مسئله صادرات گاز ایران به ترکیه برخورد خواهد کرد. چراکه اعتبار و قدرت طرف مقابل آنها که ایران است، افزایش یافته است. چنین قدرتی را نمیتوان به پای افزایش قدرت چانهزنی گذاشت چرا که مقوله چانهزنی متفاوت است.
سلطانی با بیان اینکه درحالحاضر خط لوله جایگزینی برای صادرات گاز به سایر کشورها در دست نداریم، تصریح کرد: بخشی از گاز تولیدی کشور مربوط به خوراک صنایع گوناگون است و بخشی دیگر متعلق به مصرف خانگی است. مازاد گاز تولیدی مسلما باید صادر شود چراکه صادرات علاوه بر درآمدزایی موجب افزایش قدرت از طریق وابستگی کشورها به تولیدات ایران میشود. بنابراین ضرورت صادرات گاز را میتوان از افزایش بهرهبرداری از فازهای گوناگون پارس جنوبی متوجه شد.
بدون دیدگاه