به گزارش صدای اقتصاد از ابتدای شروع مذاکرات هسته‌ای در دولت یازدهم، چشم مردم بیش از هرچیز به نرخ دلار بود. ارزان شدن دلار هم مطالبه اصلی عامه مردم بود تا بتوانند شاهد ارزانی باشند.

 

به گزارش صدای اقتصاد از ابتدای شروع مذاکرات هسته‌ای در دولت یازدهم، چشم مردم بیش از هرچیز به نرخ دلار بود. ارزان شدن دلار هم مطالبه اصلی عامه مردم بود تا بتوانند شاهد ارزانی باشند. اما بازار ارز از خود مقاومت نشان داد و توافق هسته‌ای نهایی نیز چندان آن را تکان نداد. این مسئله می‌تواند نارضایتی عمومی مردم از دولت را در پی داشته باشد، اما فعالان اقتصادی می‌گویند اگر نرخ دلار بیش از این کاهش یابد، کسب و کار و تولید داخلی با مشکلات بیش‌تری مواجه می‌شود. پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران به چند سوال «صدای اقتصاد» در این زمینه پاسخ داده است.

 مردم منتظر بودند نرخ ارز کاهش یابد، اما این اتفاق نیفتاد. انتظار مردم هم به دلیل مشاهده اتفاق‌های مشابه بود. چرا که همیشه با تحولات سیاسی بزرگ، بازارهای کشور نیز به شدت تکان خورده بودند. چرا با توافق هسته‌ای این اتفاق نیفتاد؟
 ما با توجه به واقعیت‌های کشور هیچ پیش‌بینی در خصوص کاهش نرخ ارز نداشتیم. اثررسیدن به توافق بیشتر مثبت شدن بعد روانی بازار است و به غیر از آن هنوز تأثیر دیگری در بازار نگذاشته است. با توجه به این‌که بازار ایران در مقایسه با موارد مشابه قبلی که شوک‌های سیاسی به آن وارد می‌شد مثل قطع‌نامه 598 برای پایان جنگ، خیلی بازار جا افتاده‌تر و ساختاریافته‌تری شده است، به این مسائل روانی مانند گذشته واکنش شدیدی نشان نمی‌دهد. ما شاهد بوده‌ایم که نرخ ارز در این چند روزه کاهش پیدا کرده، اما کاهش آن به قدری نبود که بگوییم این بازار اثر بسیار زیادی از توافق هسته‌ای پذیرفته است.
این مسئله تنها ناشی از رفتار منطقی کنش‌گران بازار است یا دولت و بانک مرکزی هم دخالت‌های دستوری در آن داشته‌اند؟
تأکید می‌کنم که بازار جدی‌تر و ساختاریافته‌تر شده است. دولت هم شاید در این زمینه کنترل داشته باشد. شواهدی دال بر مداخله دولت مشاهده نکرده‌ام، اما احساسم این است که دولت هم علاقه‌مند است در بازار ارز ثبات وجود داشته باشد و تغییرات زیادی ایجاد نشود.
مسئله دیگری که بعد از توافق از آن صحبت می‌شود تک‌نرخی شدن ارز است. زمانی که ارز مبادله‌ای وارد بازار شد، تبعات اجتماعی فراوانی ایجاد کرد. حالا شما اقدام دولت یازدهم برای بازگشت به حالت قبلی را چطور ارزیابی می‌کنید؟
از ابتدا که ارز از حالت تک نرخی خارج شد، ما مخالفت‌مان را ابراز کردیم، هشدارهای‌مان را هم دادیم.  اما با بسته شدن ارتباطات بانکی ایران با دنیا هم اعلام کردیم امکان تک نرخی شدن ارز وجود ندارد، تا زمانی که ارتباطات مجداً برقرار شود. خود دولت هم به این رسیده که زمانی نیاز است تا ما بتونیم دوباره به حالت عادی برگردیم. بانک مرکزی هم زمان تک نرخی شدن ارز را ۶ ماه آینده اعلام کرده، تا آن زمان طول می کشد تا روابط ایران با دنیا به تدریج عادی و بازسازی شود.
به طور کلی سیاست‌های دولت یازدهم را از نظر تبعات اجتماعی و کلان در خصوص نرخ ارز، چطور ارزیابی می‌کنید؟
مهم‌ترین اتفاقی که در خصوص ارز در دولت روحانی رخ داده، ثبات است. دیگر نوسانات شدید از بازار رخت بربسته است. این موضوع  بسیار مهم است. اما اتفاق دیگری نیز نیاز بود بیفتد. با وجود کاهش نرخ تورم هنوز هم میزان آن بالاست، این میزان تورم برای حفظ رقابت‌پذیری تولید داخلی با کالاهای وارداتی مشکلات زیادی ایجاد می‌کند. برای همین نرخ ارز باید در مسیر افزایشی قرار داشته باشد، نه در مسیر کاهشی، تا با وجود تورم بالا تولید داخلی بتواند حفظ شود. حرکت رو به پایین نرخ ارز روی تولید و صادرات کشور فشار ایجاد می‌کند. حالا توصیه ما این است که با بهبود روابط سیاسی اقتصادی دنیا، دولت مکانیزم‌هایی را اتخاذ کند که از حرکت معکوس نرخ ارز جلوگیری و به کاهش نرخ تورم کمک کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *